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三重大学教員紹介

教員情報

職名
教授
氏名
うめかわはやと
梅川 逸人
生年月
1955.04
所属
部局
生物資源学研究科
学科・専攻
生物圏生命科学専攻
講座
生命機能化学
教育研究分野
栄養化学
TEL
 
FAX
 
E-mail
umekawa@bio. (末尾に mie-u.ac.jp を補ってください)
個人のホームページ
 
学歴
帯広畜産大学畜産学部畜産環境学科 学士課程 (~1978年)
三重大学大学院医学研究科 博士課程・博士後期課程 (~1986年) 卒業・修了
学位
1986.03 医学博士 三重大学
所属学会
日本生化学学会 日本薬理学会 日本癌学会 日本農芸化学会 日本栄養・食糧学会 日本心脈管作動物質学会 日本食品科学工学会
社会活動
株式会社三重ティーエルオー
三重県健康福祉部,地域資源活用型医薬品等開発促進会議委員
職歴
1986.04~1988.03 名古屋大学医学部 助手
1988.04~ 三重大学生物資源学部 助手,助教授,教授
1990.09~1992.03 ミシシッピ大学医学部 客員研究員
学術(芸術)賞
 
専門分野
栄養化学 薬理学 生化学
現在の研究課題
細胞増殖における核小体タンパク質の役割に関する研究
未利用食品資源の有効利用に関する研究
担当科目
タンパク質科学 栄養機能学演習 資源循環フィールドサイエンス概論 資源循環フィールドサイエンス実習 循環生物工学演習(3年) 循環生物工学演習(4年) 循環生物工学特別研究 食品栄養化学実験 生物化学I 卒業研究 蛋白質化学工学
主な業績等
A rapid separation of bovine brain S-100a and S-100b proteins and related conformation studies(共著) Arch. Biochem. Biophys. 227, 147-153 (1983)
Purification and characterization of adipose tissue S-100b protein(共著) J. Biol. Chem. 258, 2705-2709 (1983)
Purification of cyclic adenosine monophosphate phosphodiesterase from human platelets using new-inhibitor Sepharose chromatography(共著)Biochem. Pharmacol. 33, 3339-3344 (1984)
Conformational studies of myosin phosphorylated by protein kinase C(共著) J. Biol. Chem. 260, 9833-9837 (1985)
Phosphorylation of caldesmon by protein kinase C(共著)Biochem. Biophys. Res. Commun. 132, 56-62 (1985)
Structural characterization of the calcium binding protein S100 from adipose tissue.(共著)Arch. Biochem. Biophys. 240, 777-780 (1985)
Inhibition of calmodulin function by CV-159, a novel dihydropyridine compound(共著)Biochem. Pharmacol. 37, 3377-3381 (1988)
Phospholipid modulates in vitro replication of autonomous replicating sequence from human cells(共著)J. Biochem. (Tokyo) 104, 333-336 (1988)
A Ca2+-dependent DNA primase-like activity from HeLa cells(共著) Biochem. Int. 18, 1173-1181 (1989)
Purification and characterization of Tora-mame (Phaseolus vulgaris) calmodulin(共著) Agric. Biol. Chem. 54, 2641-2647 (1990)
DNA polymerase alpha, beta, and gamma activities in human lymphocytes stimulated by Tora-mame (Phaseolus vulgaris) lectin (共著)Biochem. Int. 28, 1063-1070(1992)
Expression and subcellular locations of two forms of nucleolar protein B23 in rat tissues and cell(共著)Cell. Mol. Biol. Res. 39, 33-42 (1993)
ゼインのペプシン消化産物より得られた カルモデュリンのホスホジエステラーゼ活性促進効果の阻害(共著)日本栄養・食糧学会誌 46, 217-222 (1993)
Nucleolar protein B23: bacterial expression, purification, oligomerization and secondary structures of two isoforms(共著)Cell. Mol. Biol. Res. 39, 635-645 (1993)
Stimulation of calf thymus DNA polymerase alpha activity by nucleolar protein B23(共著)Biochem. Biophys. Res. Commun. 199, 46-51 (1994)
Purification and characterization of three mitogenic lectins from the roots of pokeweed (Phytolacca americana)(共著)Biosci. Biotechnol. Biochem. 59, 683-688 (1995)
The delta isoform of protein phosphatase type 1is localized in nucleolus and dephosphorylates nucleolar phosphoproteins(共著)Biochem.Biophys.Res.Commun.249, 292-296 (1998)
Nucleolar protein B23.1binds to retinoblastoma protein and synergistocally stimulates DNA polymerase alpha activity(共著)J.Biochem.125, 904-909 (1999)
Inhibition of eukaryotic DNA polymerase alpha by persimmon(Diospyros kaki)extract and related polyphenols (共著)Biochem.Mol.Biol.Int.47, 795-801 (1999)
The carboxyl terminal sequence of nucleolar protein B23.1 is important in its DNA polymerase alpha - stimulatory activity(共著)J. Biochem. 130, 199-205 (2001)
Phosphorylation-dependent migration of retinoblastoma protein into the nucleolus triggered by binding to nucleophosmin/B23(共著)Exp. Cell Res. 276, 233-241 (2002)
Tryptophans 286 and 288 in the C-terminal region of protein B23.1 are important for its nucleolar localization (共著) Biosci. Biotechnol. Biochem., 66, 2239-2242 (2002)
Expression of two isoforms mRNAs of nucleolar protein B23 during rat live regeneration (共著) Biochem. Genet., 41, 255-262 (2003)
Identification of a catalytic residue of Clostridium paraputrificum N-acethyl-β-D-glucosamidase Nag3A by site-directed mutagenesis (共著) Biocsci. Biotechnol. Biochem., 70, 1127-1133 (2006)
たまり醤油粕の投与が高血圧自然発症ラットの血圧に及ぼす影響 (共著) 食科工, 53, 655-658 (2006)
海苔発酵エキスの投与が高血圧自然発症ラットの血圧に及ぼす影響(共著)食科工,55, 502-505 (2008)
たまり醤油粕に含まれる血圧降下作用を有する成分の調製「バイオインダストリー」(共著)シーエムシー出版, 27, 14-19(2010)
たまり醤油粕由来のACE阻害ペプチドの高血圧自然発症ラットに対する血圧低下作用(共著)食科工, 57, 361-365(2010)
たまり醤油粕由来のACE阻害ペプチドの血圧降下作用, 日本醸造協会誌, 106, 121-129 (2011)
たまり醤油粕に含まれる血圧降下ペプチドの循環利用,FFIジャーナル,217, 47-51(2012)
Cellular effects of Tamari soy sauce-derived 1-[5-(Hydroxymethyl)furan-2-yl]- 9H-pyrido[3,4-b]indole-3-carboxylic acid (Flazin) (共著) Food Sci. Technol. Res., 18, 919-922 (2012)
β-1,3-Glucan attenuates neuronal cell death after transient retinal ischemia and reperfusion (共著)Food Sci. Technol. Res., 19, 485-489 (2013)
たまり醤油に含まれるフラジンの生理機能について(共著)日本醸造協会誌,108, 636-641(2013)
Ochromonas danica由来1,3-β-グルカンホスホリラーゼの特性と応用 (共著 ) 応用糖質科学 128-134(2015)
Tea extract modulates the expression of DC-STAMP mRNA in RAW264.7 cells(共著)Food Sci. Technol. Res., in press.


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