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職名 | 教授 | |||||||||
氏名 | いながきみのる 稲垣 穣 |
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生年月 | 1962.09 | |||||||||
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TEL | 059-231-9618 | |||||||||
FAX | 059-231-9634 | |||||||||
inagaki@bio. (末尾に mie-u.ac.jp を補ってください) | ||||||||||
個人のホームページ | http://www.bio.mie-u.ac.jp | |||||||||
学歴 | 信州大学農学部 学士課程 (~1985年)
京都大学大学院農学研究科 博士課程・博士後期課程 (~1991年) 卒業・修了 |
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学位 | 1991.05 農学博士 京都大学
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所属学会 | 日本農芸化学会 ファージ研究会 | |||||||||
社会活動 | 東海学園大学,鈴鹿高専非常勤講師
生物資源学部高校出前授業を多数担当 |
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職歴 | 1991.12~2001.09 三重大学生物資源学部 教育研究 助手
2001.10~ 三重大学生物資源学部 教育研究 助教授 |
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学術(芸術)賞 | 生物資源学部ベストティーチャー賞,生物資源学研究科, これまでに17回受賞
マテリアルライフ学会誌論文賞,マテリアルライフ学会論誌文賞,2009.07,マテリアルライフ学会 マテリアルライフ学会誌論文賞,マテリアルライフ学会誌論文賞,2010.07,マテリアルライフ学会 マテリアルライフ学会誌論文賞,マテリアルライフ学会誌論文賞,2017.07,マテリアルライフ学会 |
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専門分野 | 生物有機化学,生理活性化学 | |||||||||
現在の研究課題 | φX174ウイルスの宿主認識および感染機構の解明 酵素リパーゼを利用する有機合成反応の開発 | |||||||||
担当科目 | 生理活性化学特論,有機化学I,化学基礎I,化学実験 生命機能化学特別研究Ⅱ 生理活性化学演習 | |||||||||
主な業績等 | Observation of Unexpected Molecular Binding Activity for Mu Phage Tail Fibre Chaperones 共著 2019.12 J Biochem 166 529-535
Determination of the three-dimensional structure of bacteriophage Mu(-) tail fiber and its characterization 共著 2024.05 Virology 593 110017- Specific interaction of fused H protein of bacteriophage phiX174 with receptor lipopolysaccharides. 共著 1999.05 Virus Res. 60 95-99 Recognition of receptor lipopolysaccharides by spike G protein of bacteriophage phiX174. 共著 2000.09 Biosci. Biotechnol. Biochem. 64 1993-1997 Characterization of the binding of spike H protein of bacteriophage phiX174 with receptor lipopolysaccharides. 共著 2000.04 J. Biochem 127 577-583 バクテリオファージφX174の宿主認識機構:Host recognition mechanism of bacteriophage phiX174 共著 2001.10 Bull. Fac. Bioresoueces 17-40 Contributions of polysaccharide and lipid regions of lipopolysaccharide to the recognition by spike G protein of bacteriophage phiX174 共著 2003.04 Biosci. Biotechnol. Biochem. 67 869-876 Different contributions of the outer and inner R-core residues of lipopolysaccharide to the recognition by spike H and G proteins of bacteriophage phiX174. 共著 2003.09 FEMS Microbiology Letters 226 221-227 Interaction between a type-II dockerin domain and a type-II cohesin domain from Clostridium thermocellum cellulosome. 共著 2004.04 Biosci. Biotechnol. Biochem. 68 924-926 Cohesin-dockerin interactions within and between Clostridium josui and Clostridium thermocellum: binding selectivity between cognate dockerin and cohesin domains and species specificity. 共著 2004.05 J. Biol. Chem. 279 9867-9874 Kinetics of fatty acid binding ability of glycated human serum albumin 共著 2005.09 Journal of Bioscience 30 475-481 Crucial role of the lipid part of lipopolysaccharide for conformational change of minor spike H protein of bacteriophage phiX174 共著 2005.08 FEMS Microbiology Letters 251 305-311 Antioxidant activity of Japanese pepper (Zanthoxylum piperitum DC.) fruit 共著 2007.01 Food Chemistry The influential effect on the physical properties of platinum vulcanized silicone rubber undergoing post-processing condition 共著 2007.10 Materiaru Raifu Gakkaishi 19 185-191 The Heat-resistance Characteristics of Silicon Rubber Tube for Beverage Use and the Effect of Heat-resistance Reagnet 共著 2008.02 Materiaru Raifu Gakkaishi 20 36-40 Effect of Post-Processig Treatments on Improvement of the Taste of Silicone Rubber for Beverage Use 共著 2008.10 Materiaru Raifu Gakkaishi 20 146-151 Contribution of negatively charged phosphate and KDO residues on lipopolysaccharide to the binding and conformatinal change of spike G and H proteins of bacteriophage φX174 共著 2008 Contemporary Trends in Bacteriophage Research ゴム材料によるステンレス鋼のすきま腐食への影響 共著 2009 マテリアルライフ Separation and characterization of lipopolysaccharide related compounds by HPLC/post-column fluorescence derivatization (HPLC/FLD) and capillary zone electrophoresis/mass spectrometry (CZE/MS) 共著 2009.05 Journal of Chromatography B 877 1537-1542 ゴム材料によるステンレス鋼のすきま腐食への影響 共著 2009.06 マテリアルライフ 21 93-102 Unusual binding properties of the dockerin modules of Clostridium thermocellum endoglucanase CelJ (Cel9D-Cel44A) 共著 2009 FEMS Microbiology Letters 300 249-255 Influence of antioxidative hindered phenols on the taste of beverage in the presence of free chlorine 共著 2009 Food Science and Technology Research 15 93-102 Diversity of non-stoichiometric substitutions on the lipopolysaccharide of E. coli C demonstrated by electrospray ionization single quadrupole mass spectrometry 共著 2010 Rapid Communication of Mass Spectrometry 24 43-48 Improved separation and characterization of lipopolysaccharide related compounds by reverse phase ion pairing-HPLC/electrospray ionization-quadrupole-mass spectrometry 共著 2010 Journal of Chromatography B 878 442-448 各種飲料が樹脂材料の物性に与える影響 共著 2010 マテリアルライフ 22 77-85 Mechanism of Formation of Unpleasant Taste of Linear Low Density Polyrthylene Containing Antioxidants under the Influence of Thermal History during Injection Molding 共著 2012.02 マテリアルライフ 24 1-9 Absolute Quantification of Lipophilic Shellfish Toxins by Quantitative Nuclear Magnetic Resonance Using Removable Internal Reference Substance with SI Traceability 共著 2016.07 Analytical Sciences 32 729-734 Syrup Ingredient and Thermoplastic Resin Contact; Influence on Resin Physical Properties and Syrup Taste 共著 2016.10 マテリアルライフ 28 51-61 Exposing the Unpleasant Taste in Beverage Syrups: Citric Acid-Ethanol Interactions in the Presence of Polyoxymethylene 共著 2016.10 マテリアルライフ 28 62-71 Quantitative 31P NMR Method for Individual and Concomitant Determination of Phospholipid Classes in Polar Lipid Samples 共著 2018.10 Journal of Oleo Science 67 1279-1289 φX174ファージ感染を司るスパイクHタンパク質の機能と構造 単著 甘草に関する研究報告書 共著 |