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三重大学教員紹介

教員情報

職名
教授
氏名
いながきみのる
稲垣  穣
生年月
1962.09
所属
部局
生物資源学研究科
学科・専攻
生物圏生命科学専攻
講座
生命機能化学
教育研究分野
生理活性化学教育研究分野
TEL
059-231-9618
FAX
059-231-9540
E-mail
inagaki@bio. (末尾に mie-u.ac.jp を補ってください)
個人のホームページ
学歴
信州大学農学部 学士課程 (~1985年)
京都大学大学院農学研究科 博士課程・博士後期課程 (~1991年) 卒業・修了
学位
1991.05 農学博士 京都大学
所属学会
日本農芸化学会 毒素シンポジウム マテリアルライフ学会 ファージ研究会
社会活動
生物資源学部高校出前授業を多数担当
職歴
1991.12~2001.09 三重大学生物資源学部 教育研究 助手
2001.10~ 三重大学生物資源学部 教育研究 助教授
学術(芸術)賞
生物資源学部ベストティーチャー賞,生物資源学研究科, これまでに17回受賞
マテリアルライフ学会誌論文賞,マテリアルライフ学会論誌文賞,2009.07,マテリアルライフ学会
マテリアルライフ学会誌論文賞,マテリアルライフ学会誌論文賞,2010.07,マテリアルライフ学会
マテリアルライフ学会誌論文賞,マテリアルライフ学会誌論文賞,2017.07,マテリアルライフ学会
専門分野
生物有機化学,生理活性化学
現在の研究課題
φX174ウイルスの宿主認識および感染機構の解明 酵素リパーゼを利用する有機合成反応の開発
担当科目
化学実験 生命機能化学特別研究Ⅱ 生理活性化学演習 生理活性化学特論 卒業研究 有機化学Ⅰ
学部
生物有機化学 生物有機化学実験 化学実験 生物圏フィールドサイエンス実習 生物圏生命科学概論 卒業研究
大学院博士前期・後期
生理活性化学特論 生理活性化学演習 生命機能科学特別研究 生理活性分子反応論 特別研究
主な業績等
Specific interaction of fused H protein of bacteriophage phiX174 with receptor lipopolysaccharides. 共著 1999.05 Virus Res. 60 95-99
Recognition of receptor lipopolysaccharides by spike G protein of bacteriophage phiX174. 共著 2000.09 Biosci. Biotechnol. Biochem. 64 1993-1997
Characterization of the binding of spike H protein of bacteriophage phiX174 with receptor lipopolysaccharides. 共著 2000.04 J. Biochem 127 577-583
バクテリオファージφX174の宿主認識機構:Host recognition mechanism of bacteriophage phiX174 共著 2001.10 Bull. Fac. Bioresoueces 17-40
Contributions of polysaccharide and lipid regions of lipopolysaccharide to the recognition by spike G protein of bacteriophage phiX174 共著 2003.04 Biosci. Biotechnol. Biochem. 67 869-876
Different contributions of the outer and inner R-core residues of lipopolysaccharide to the recognition by spike H and G proteins of bacteriophage phiX174. 共著 2003.09 FEMS Microbiology Letters 226 221-227
Interaction between a type-II dockerin domain and a type-II cohesin domain from Clostridium thermocellum cellulosome. 共著 2004.04 Biosci. Biotechnol. Biochem. 68 924-926
Cohesin-dockerin interactions within and between Clostridium josui and Clostridium thermocellum: binding selectivity between cognate dockerin and cohesin domains and species specificity. 共著 2004.05 J. Biol. Chem. 279 9867-9874
Kinetics of fatty acid binding ability of glycated human serum albumin 共著 2005.09 Journal of Bioscience 30 475-481
Crucial role of the lipid part of lipopolysaccharide for conformational change of minor spike H protein of bacteriophage phiX174 共著 2005.08 FEMS Microbiology Letters 251 305-311
Antioxidant activity of Japanese pepper (Zanthoxylum piperitum DC.) fruit 共著 2007.01 Food Chemistry
The influential effect on the physical properties of platinum vulcanized silicone rubber undergoing post-processing condition 共著 2007.10 Materiaru Raifu Gakkaishi 19 185-191
The Heat-resistance Characteristics of Silicon Rubber Tube for Beverage Use and the Effect of Heat-resistance Reagnet 共著 2008.02 Materiaru Raifu Gakkaishi 20 36-40
Effect of Post-Processig Treatments on Improvement of the Taste of Silicone Rubber for Beverage Use 共著 2008.10 Materiaru Raifu Gakkaishi 20 146-151
Contribution of negatively charged phosphate and KDO residues on lipopolysaccharide to the binding and conformatinal change of spike G and H proteins of bacteriophage φX174 共著 2008 Contemporary Trends in Bacteriophage Research
ゴム材料によるステンレス鋼のすきま腐食への影響 共著 2009 マテリアルライフ
Separation and characterization of lipopolysaccharide related compounds by HPLC/post-column fluorescence derivatization (HPLC/FLD) and capillary zone electrophoresis/mass spectrometry (CZE/MS) 共著 2009.05 Journal of Chromatography B 877 1537-1542
ゴム材料によるステンレス鋼のすきま腐食への影響 共著 2009.06 マテリアルライフ 21 93-102
Unusual binding properties of the dockerin modules of Clostridium thermocellum endoglucanase CelJ (Cel9D-Cel44A) 共著 2009 FEMS Microbiology Letters 300 249-255
Influence of antioxidative hindered phenols on the taste of beverage in the presence of free chlorine 共著 2009 Food Science and Technology Research 15 93-102
Diversity of non-stoichiometric substitutions on the lipopolysaccharide of E. coli C demonstrated by electrospray ionization single quadrupole mass spectrometry 共著 2010 Rapid Communication of Mass Spectrometry 24 43-48
Improved separation and characterization of lipopolysaccharide related compounds by reverse phase ion pairing-HPLC/electrospray ionization-quadrupole-mass spectrometry 共著 2010 Journal of Chromatography B 878 442-448
各種飲料が樹脂材料の物性に与える影響 共著 2010 マテリアルライフ 22 77-85
Mechanism of Formation of Unpleasant Taste of Linear Low Density Polyrthylene Containing Antioxidants under the Influence of Thermal History during Injection Molding 共著 2012.02 マテリアルライフ 24 1-9
Absolute Quantification of Lipophilic Shellfish Toxins by Quantitatile Nuclear Magnetic Resonance Using Remobable Internal Reference Substance with SI Traceability 共著 2016.07 Analytical Sciences 32 729-734
Syrup Ingredient and Thermoplastic Resin Contact; Influence on Resin Physical Properties and Syrup Taste 共著 2016.10 マテリアルライフ 28 51-61
Exposing the Unpleasant Taste in Beverage Syrups: Citric Acid-Ethanol Interactions in th Presence of Polyoxymethylene 共著 2016.10 マテリアルライフ 28 62-71
Quantitative 31P NMR Method for Individual and Concomitant Determination of Phospholipid Classes in Polar Lipid Samples 共著 2018.10 Journal of Oleo Science 67 印刷中
φX174ファージ感染を司るスパイクHタンパク質の機能と構造 単著


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