職名 |
教授 | |
氏名 |
いながきみのる 稲垣 穣 | |
生年月 |
1962.09 | |
所属 |
部局 |
生物資源学研究科 |
学科・専攻 |
生物圏生命科学専攻 | |
講座 |
生命機能化学 | |
教育研究分野 |
生理活性化学教育研究分野 | |
TEL |
059-231-9618 | |
FAX |
059-231-9540 | |
E-mail |
inagaki@bio. (末尾に mie-u.ac.jp を補ってください) | |
個人のホームページ |
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学歴 |
信州大学農学部 学士課程 (~1985年)
京都大学大学院農学研究科 博士課程・博士後期課程 (~1991年) 卒業・修了 | |
学位 |
1991.05 農学博士 京都大学
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所属学会 |
日本農芸化学会 毒素シンポジウム マテリアルライフ学会 ファージ研究会 | |
社会活動 |
生物資源学部高校出前授業を多数担当 | |
職歴 |
1991.12~2001.09 三重大学生物資源学部 教育研究 助手
2001.10~ 三重大学生物資源学部 教育研究 助教授 | |
学術(芸術)賞 |
生物資源学部ベストティーチャー賞,生物資源学研究科, これまでに17回受賞
マテリアルライフ学会誌論文賞,マテリアルライフ学会論誌文賞,2009.07,マテリアルライフ学会 マテリアルライフ学会誌論文賞,マテリアルライフ学会誌論文賞,2010.07,マテリアルライフ学会 マテリアルライフ学会誌論文賞,マテリアルライフ学会誌論文賞,2017.07,マテリアルライフ学会 | |
専門分野 |
生物有機化学,生理活性化学 | |
現在の研究課題 |
φX174ウイルスの宿主認識および感染機構の解明 酵素リパーゼを利用する有機合成反応の開発 | |
担当科目 |
化学実験 生命機能化学特別研究Ⅱ 生理活性化学演習 生理活性化学特論 卒業研究 有機化学Ⅰ
学部 生物有機化学 生物有機化学実験 化学実験 生物圏フィールドサイエンス実習 生物圏生命科学概論 卒業研究 大学院博士前期・後期 生理活性化学特論 生理活性化学演習 生命機能科学特別研究 生理活性分子反応論 特別研究 | |
主な業績等 |
Specific interaction of fused H protein of bacteriophage phiX174 with receptor lipopolysaccharides. 共著 1999.05 Virus Res. 60 95-99
Recognition of receptor lipopolysaccharides by spike G protein of bacteriophage phiX174. 共著 2000.09 Biosci. Biotechnol. Biochem. 64 1993-1997 Characterization of the binding of spike H protein of bacteriophage phiX174 with receptor lipopolysaccharides. 共著 2000.04 J. Biochem 127 577-583 バクテリオファージφX174の宿主認識機構:Host recognition mechanism of bacteriophage phiX174 共著 2001.10 Bull. Fac. Bioresoueces 17-40 Contributions of polysaccharide and lipid regions of lipopolysaccharide to the recognition by spike G protein of bacteriophage phiX174 共著 2003.04 Biosci. Biotechnol. Biochem. 67 869-876 Different contributions of the outer and inner R-core residues of lipopolysaccharide to the recognition by spike H and G proteins of bacteriophage phiX174. 共著 2003.09 FEMS Microbiology Letters 226 221-227 Interaction between a type-II dockerin domain and a type-II cohesin domain from Clostridium thermocellum cellulosome. 共著 2004.04 Biosci. Biotechnol. Biochem. 68 924-926 Cohesin-dockerin interactions within and between Clostridium josui and Clostridium thermocellum: binding selectivity between cognate dockerin and cohesin domains and species specificity. 共著 2004.05 J. Biol. Chem. 279 9867-9874 Kinetics of fatty acid binding ability of glycated human serum albumin 共著 2005.09 Journal of Bioscience 30 475-481 Crucial role of the lipid part of lipopolysaccharide for conformational change of minor spike H protein of bacteriophage phiX174 共著 2005.08 FEMS Microbiology Letters 251 305-311 Antioxidant activity of Japanese pepper (Zanthoxylum piperitum DC.) fruit 共著 2007.01 Food Chemistry The influential effect on the physical properties of platinum vulcanized silicone rubber undergoing post-processing condition 共著 2007.10 Materiaru Raifu Gakkaishi 19 185-191 The Heat-resistance Characteristics of Silicon Rubber Tube for Beverage Use and the Effect of Heat-resistance Reagnet 共著 2008.02 Materiaru Raifu Gakkaishi 20 36-40 Effect of Post-Processig Treatments on Improvement of the Taste of Silicone Rubber for Beverage Use 共著 2008.10 Materiaru Raifu Gakkaishi 20 146-151 Contribution of negatively charged phosphate and KDO residues on lipopolysaccharide to the binding and conformatinal change of spike G and H proteins of bacteriophage φX174 共著 2008 Contemporary Trends in Bacteriophage Research ゴム材料によるステンレス鋼のすきま腐食への影響 共著 2009 マテリアルライフ Separation and characterization of lipopolysaccharide related compounds by HPLC/post-column fluorescence derivatization (HPLC/FLD) and capillary zone electrophoresis/mass spectrometry (CZE/MS) 共著 2009.05 Journal of Chromatography B 877 1537-1542 ゴム材料によるステンレス鋼のすきま腐食への影響 共著 2009.06 マテリアルライフ 21 93-102 Unusual binding properties of the dockerin modules of Clostridium thermocellum endoglucanase CelJ (Cel9D-Cel44A) 共著 2009 FEMS Microbiology Letters 300 249-255 Influence of antioxidative hindered phenols on the taste of beverage in the presence of free chlorine 共著 2009 Food Science and Technology Research 15 93-102 Diversity of non-stoichiometric substitutions on the lipopolysaccharide of E. coli C demonstrated by electrospray ionization single quadrupole mass spectrometry 共著 2010 Rapid Communication of Mass Spectrometry 24 43-48 Improved separation and characterization of lipopolysaccharide related compounds by reverse phase ion pairing-HPLC/electrospray ionization-quadrupole-mass spectrometry 共著 2010 Journal of Chromatography B 878 442-448 各種飲料が樹脂材料の物性に与える影響 共著 2010 マテリアルライフ 22 77-85 Mechanism of Formation of Unpleasant Taste of Linear Low Density Polyrthylene Containing Antioxidants under the Influence of Thermal History during Injection Molding 共著 2012.02 マテリアルライフ 24 1-9 Absolute Quantification of Lipophilic Shellfish Toxins by Quantitatile Nuclear Magnetic Resonance Using Remobable Internal Reference Substance with SI Traceability 共著 2016.07 Analytical Sciences 32 729-734 Syrup Ingredient and Thermoplastic Resin Contact; Influence on Resin Physical Properties and Syrup Taste 共著 2016.10 マテリアルライフ 28 51-61 Exposing the Unpleasant Taste in Beverage Syrups: Citric Acid-Ethanol Interactions in th Presence of Polyoxymethylene 共著 2016.10 マテリアルライフ 28 62-71 Quantitative 31P NMR Method for Individual and Concomitant Determination of Phospholipid Classes in Polar Lipid Samples 共著 2018.10 Journal of Oleo Science 67 印刷中 φX174ファージ感染を司るスパイクHタンパク質の機能と構造 単著 |