教員紹介トップページへ

三重大学トップページへ

三重大学教員紹介

教員情報

職名
理事(情報・環境担当)
氏名
かのうさとし
加納  哲
生年月
1954
所属
部局
役員等
学科・専攻
理事
講座
 
教育研究分野
 
TEL
 
FAX
 
E-mail
kanoh@bio. (末尾に mie-u.ac.jp を補ってください)
個人のホームページ
 
学歴
三重大学水産学部水産学科卒業 学士課程 (~1978年)
東京大学大学院農学系研究科博士課程水産学専攻修了 (~1983年)
学位
1983.03 農学博士(ドチザメの筋肉タンパク質に関する研究) 東京大学
所属学会
日本水産学会 日本生化学会 日本比較生理生化学会
社会活動
財団法人 伊賀市文化都市協会,伊賀研究拠点共同施設運営委員会/伊賀研究拠点ワーキンググループ会議
財団法人 伊賀市文化都市協会,産学官連携地域産業創造センター
職歴
1985.03~1987.09 三重大学・水産学部 助手
1987.10~1989.03 アリゾナ大学 客員助手
1987.10~1989.03 三重大学・生物資源学部 助手
1989.04~2001.03 三重大学・生物資源学部 助教授
2001.04~2006.03 三重大学・生物資源学部 教授
2006.04~ 三重大学大学院生物資源学研究科 教授
2007.04~2009.03 三重大学大学院生物資源学研究科 教授・副研究科長 (副学部長)
2009.04~2011.03 三重大学大学院 教授・副学長(研究担当)
2009.04~2011.03 三重大学大学院 教授・ 生命科学研究支援センター 所長
2011.04~2013.03 三重大学大学院 伊賀研究拠点 所長
2013.04~2015.03 三重大学大学院生物資源学研究科 教授・副研究科長(副学部長)
2015.04~ 三重大学 教授・ 理事・副学長(情報・環境担当)
学術(芸術)賞
2005年 日本水産学会進歩賞
専門分野
生体高分子化学 筋肉生物学
現在の研究課題
夏眠アフリカ産ハイギョProtopterus annectensミオシン重鎖の一次構造
担当科目
海洋生物科学通論
主な業績等
・Proximate and protein compositions of requiem shark muscle. 共著 1983.02 Bull.Japan. Soc. Sci.,Fish.,49 (2), 26 49 265-268
・Isolation and some physicochemical properties of requiem shark myosin. 共著 1983.05 Bull.Japan. Soc. Sci., Fish. 49 757-763
・Isolation and identification of antifungal substances from “Akagusare” -infected laver Porphyra sp. 単著 1983.10 Bull.Japan. Soc. Sci., Fish., 49 1587-1590
・Unsaturated fatty acids as antifungal substances effective against “ Akagusare” Disease of laver Porphyra sp. 共著 1983.10 Bull.Japan. Soc. Sci., Fish., 49 1583-1586
・Urea-resistibility of myofibrillar proteins from the requiem shark Triakis scyllia. 共著 1985.10 Bull. Japan Soc. Sci., Fish., 51 1713-1716
・ATPase activity of requiem shark myosin. 共著 1985.06 Bull.Japan. Soc. Sci., Fish. 51 973-977
・粘性におよぼす坐りの効果. 共著 1986.07 Bull.Japan. Soc. Sci., Fish. 52 1281-
・凍結によるアクチンからの疎水性アミノ酸残基の露出とそのSDS法による確認. 共著 1986.09 Bull.Japan. Soc. Sci., Fish. 52 1697-
・アクトミオシンの凍結による疎水性アミノ酸残基の露出ー蛍光法による再確認. 共著 1986.06 Bull.Japan. Soc. Sci., Fish. 52 1039-1042
・坐りにおける塩の役割. 共著 1986.04 Nippon Nogeikagaku Kaishi 60 279-285
・ミオシンの凍結による疎水性アミノ酸残基の露出 共著 1986.12 Bull.Japan. Soc. Sci. Fish. 52 2127-2130
・Setting and sort of ion. 共著 1986.12 日本水産学会 52 2121-2125
・Comparative studies on ordinary and dark muscles of tuna fish. 共著 1986.10 Bull.Japan. Soc. Sci. Fish. 52 1807-1816
・塩化カルシュウム溶液を凝固液としたマイワシ線状凝固物の製造. 共著 1986.10 Bull. Japan. Soc. Sci. Fish. 52 1799-1805
・マイワシドレスを原料としたソーセージの試作. 単著 1987.05 日食工誌 34 309-312
・Cross-sectional area-corrected compression modulus of food gel. 共著 1987.11 Agric. Biol. Chem. 51 3067-3071
・クリープおよび回復測定によるかに足風かまぼこ素材のテクスチャーへのサイコレオロジー的アプローチ. 共著 1987.11 Nippon Suisann Gakkaishi 53 2031-2039
・Temperature dependence of elasticity of kamaboko. 共著 1987.12 Nippon Suisann Gakkaishi 53 2255-2257
・透析法による再構成マイワシ肉の製造. 共著 1987.11 Nippon Suisann Gakkaishi 53 2021-2030
・リチウム塩、チオシアン酸誘導体により誘起されるマイワシのゾルとゲル. 共著 1987.04 Nippon Suisann Gakkaishi 53 659-664
・Strengthening effect of the various natural high polymers on the elasticity of the kamaboko. 共著 1988.05 Nippon Suisann Gakkaishi 54 841-844
・Contribution of gelling substance to muscular protein network structure within kamaboko. 共著 1988.06 Nippon Suisann Gakkaishi 54 989-992
・Fluorometry on the surface of surimi. 共著 1988.08 Nippon Suisann Gakkaishi 54 1371-1374
・水晒した微細化肉を用いた再構成マイワシ肉の製造. 共著 1988.12 Nippon Suisann Gakkaishi 54 2127-2134
・Extraodinarity in the temperature-dependence of physical parameters of kamaboko. 共著 1988.10 Nippon Suisann Gakkaishi 54 1789-1793
・Defferential scanning calorimetry of the kamaboko added with various natural high polymers. 単著 1988.12 Nippon Suisann Gakkaishi 54 2139-2142
・Effect of temperature on the state of water within kamaboko. 共著 1988.11 Nippon Suisann Gakkaishi 54 1975-1979
・Surface hydrophobicity of gelling substance. 共著 1988.10 Nippon Suisann Gakkaishi 54 1851-1851
・塩酸グアニジンによるマイワシ全身落し身のゲル化. 共著 1988.04 Nippon Suisann Gakkaishi 54 673-676
・Evaluation of material for imitation crab leg by prodiction of creep behavior from stressrelaxation data. 共著 1988.04 Nippon Suisann Gakkaishi 54 717-724
・Heat-induced textural and histological changes of ordinary and dark muscles of yellowfin tuna. 共著 1988.03 J. Foof Sci. 53 673-678
・Entropy elasticity of food gels certified by gough-joule effect. 共著 1988.02 Nippon Suisann Gakkaishi 54 249-252
・Entropy elasticity of food gels cretified by stress-strain relation. 共著 1988.02 Nippon Suisann Gakkaishi 54 245-248
・Manufacturing of sardine terrine by addition of corrageenan. 共著 1988.01 Nippon Suisann Gakkaishi 54 123-128
・Thermal behavior of actomyosin subunits during setting of salted fish flesh sol. 共著 1989.11 Nippon Suisann Gakkaishi 55 1997-2000
・マイワシ精製肉加熱ゲルに対する脂質添加 共著 1989.10 日食工誌 36 848-851
・Effect of high water-uptake hydrogels on the elasticity of kamaboko. 共著 1989.07 Nippon Suisann Gakkaishi 55 1229-1233
・Influence of fluidity of water within a hydrogel model on its physical parameters. 共著 1989.04 Agric. Biol. Chem. 53 1065-1069
・Changes in surface hydrophobicity of fish actomyosins induced by urea. 共著 1989.01 Nippon Suisann Gakkaishi 55 143-146
・Influence of the fluidity of water on the visco-elasticity of food hydrogels examined by using models of a closed system. 共著 1990.02 Agric. Biol. Chem. 54 393-397
・New cooked fish paste from frozen alaska pollack surimi. 共著 1990.02 Agric. Biol. Chem. 54 387-391
・Changes in the visco-elastic properties of salted fish flesh sol during its low temperature setting. 共著 1991.12 Nippon Suisann Gakkaishi 57 2333-2336
・Depression of elasticity of kamaboko induced by pregelatinized starch. 共著 1991.01 Nippon Suisann Gakkaishi 57 157-162
・Comparative studies on the physical parameters of kamabokos treated with the low temperature setting and high temperature setting. 共著 1991.01 Nippon Suisann Gakkaishi 57 105-109
・Kamaboko gel-strengthening effect of polyuronides and other polysaccharides. 共著 1992.01 Nippon Suisann Gakkaishi 58 85-88
・Water activity of some hydrogels examined by thermal conduction type humidity sensor. 共著 1992.09 Nippon Suisan Gakkaishi 58 1757-1760
・乳酸菌を利用した発酵カマボコの製造. 共著 1992.06 日食工誌 39 519-523
・Gel strengthening by dehydrated konnyaku jelly powder. 共著 1992.01 Nippon Suisann Gakkaishi 58 169-169
・Mechanism for the gelation of unheated surimi by vinegar curing. 共著 1992.01 Biosci. Biotech. Biochem. 56 58-61
・Setting of actomyosin paste containing few amount of transglutaminase. 共著 1993.12 Nippon Suisan Gakkaishi 59 2043-2046
・Aggregation of myosin heavy chain while grinding surimi and setting its paste. 共著 1993.11 Nippon Suisan Gakkaishi 59 1957-1957
・Actin-binding peptide from smooth muscle myosin light chain kinase. 共著 1993.08 Biochemistry 32 8902-8907
・Effects of amine salts on the elasticity of suwari gel from alaska pollack. 共著 1993.06 Nippon Suisan Gakkaishi 59 1017-1021
・Lower molecular fish proteins separated from the band around that of cros linked myosin heavy chain. 共著 1993.06 Nippon Suisan Gakkaishi 59 1013-1016
・Electrophoretic behavior of cross-linked myosin heavy chain in suwari gel. 共著 1993.04 Nippon Suisan Gakkaishi 59 667-671
・Setting of transglutaminase-free actomyosin paste prepared from alaska pollack surimi. 共著 1994.03 Fisheries Science 60 295-297
・Setting of surimi paste in which transglutaminase is inactivated by N-ethylmaleimide. 共著 1994.02 Fisheries Science 60 189-191
・Setting of surimi paste in which transglutaminase is inactivated byp-chloromercuri- benzoate. 共著 1994.02 Fisheries Science 60 185-188
・Species-specificity of suwari gel-formability of fish flesh paste in which transglutaminase was inactivated. 共著 1995.01 Fisheries Science 61 107-109
・Comtribution of transglutaminase on the setting of various actomyosin pastes. 共著 1995.01 Fisheries Science 61 79-81
・Effect of reagents related to non-covalent bond of proteins on the dynamic visco-elasticity of suwari gel. 共著 1995.02 Fisheries Science 61 253-256
・Contribution of SS bonds to the elasticity of actomyosin gel in which coexisting tramsglutaminase was inactivated. 共著 1995.03 Fisheries Science 61 438-440
・坐りを経て作られるスケトウダラかまぼこの足に対するリジンの添加効果 共著 1995.04 Nippon Suisan Gakkaishi 61 608-611
・Effect of sarcoplasmic proteins on the setting of transglutaminase- free paste. 共著 1995.06 Fisheries Science 61 1039-1040
・スケソウダラ塩すり身の坐りに及ぼすシステインプロテアーゼ阻害剤の影響. 共著 1996.02 Nippon Suisan Gakkaishi 62 275-279
・スケソウダラ塩すり身の坐りに及ぼすセリンプロテアーゼ阻害剤の影響. 共著 1996.05 Nippon Suisan Gakkaishi 62 791-795
・マアジゲルの物性に及ぼす測定温度の影響 共著 1997.02 Nippon Suisan Gakkaishi 63 231-236
・The two essential light chains of carp fast skeletal myosin, LC1 and LC3, are encoded by distinct genes and change their molar ratio following temperature acclimation. 共著 1997.06 J. Exp. Biol. 1997 693-701
・Incorporation of Dansyl Glutamine into muscle protein during incubation of fish flesh sol at 30℃. 共著 1998.01 Fisheries Science 64 95-98
・Thermal behavior of basic amino acid residues of muscle protein during the incubation of fish and poultry minces. 共著 1998.01 Fisheries Science 64 121-124
・Carp expresses fast skeletal myosin isoforms with alterd motor functions and structural stabilities to compensate for changes in environmental temperature. 共著 1998.06 J. Therm. Biol. 22 375-390
・Effects of urea on actin-activated Mg2+-ATPase of requiem shark myosin. 共著 1999.03 Comp. Biochem. Physiol. 122B 333-338
・Thermal exposure of basic amino acid residues of fish muscle proteins examined by Van Slyke method. 共著 1999.02 Fisheries Science 65 327-328
・The effect of heating and washing on the gelling properties of tropical major carp muscle. 共著 1999.02 Journal of Aquatic Foof Product Technology 8 5-23
・Surfactants from the Japanese pearl oyster Pinctada fucata. 共著 2000.05 J. Jpn. Oil Chem. Soc. 49 495-499
・Effects of urea on surface hydrophobicity of requiem shark myosin. 共著 2000.04 Fisheries Science 66 801-803
・Thermal gelation properties of spent hen mince and surimi. 共著 2000.01 Poultry Science 79 117-125
・Thermal gelation characteristics of breast and thigh muscles of spent hen and broiler and their surimi. 共著 2000.01 Meat Science 54 169-175
・ドチザメ・ミオシンのαへリックス構造に及ぼす尿素の影響 共著 2000.05 Nippon Suisan Gakkaishi 66 882-887
・Gel forming ability and other properties of eleven underutilized tropical marine fish species. 共著 2000.03 J. Aquat. Food Prot. Technol., 9(3) 71-89. 9 71-89
・Washing and cryoprotectant effects on frozen storage of spent hen surimi. 共著 2000.06 Poultry Science 79 913-920
・アコヤガイ・グリコーゲンの化粧品素材としての利用可能性 共著 2001.01 Nippon Suisan Gakkaishi 67 90-95
・Effect of urea and trimethylamine-N-oxide on ATPase of requiem shark myofibril and its constituents. 共著 2001.05 Fisheries Science 67 943-947
・Urea-resistibility of shark myosin. 単著 2002.10 Fisheries Science 68 1503-1506
・サメのタンパク質はなぜ尿素に強いのか? 単著 2002.09 化学と生物 40 615-617
・魚類筋肉タンパク質の構造安定性に関する生化学的研究:-サメ類筋原線維タンパク質の尿素抵抗性- 単著 2005 日本水産学会誌 71 290-293
・Twitchin as a regulator of catch contraction in molluscan smooth muscle. 共著 2005 J. Muscle Res Cell Motil 26 455-460
・基礎化粧品としてのアコヤガイ・グリコーゲン 共著 2006 高分子 55 822-822
・Unphosphorylated twitchin forms a complex with actin and myosin that may contribute to tension maintenance in catch. 共著 2007.12 Journal of Experimental Biology 210 4399-4410
・Myosin loop 2 is involved in the formation of a trimeric complex of twitchin, actin and myosin. 共著 2009 J. Biol. Chem. 284 18015-18020
・Genome-wide survey of genes encoding muscle proteins in the pearl oyster Pinctada fucata. 共著 2013 Zool. Sci. 30 817-825
Novel Genes Participating in the Formation of Prismatic and Nacreous Layers in the Pearl Oyster As Revealed by Their Tissue Distribution and RNA Interference Knockdown. 共著 2013 PLOS ONE
・Calcium as cell signal 共著 1995.01 Igaku-shoin, Tokyo・New York
・More efficient utilization of fish and fisheries products 共著 2004.01 Elsevier
・水産資源の先進的有効利用法-ゼロエミッションをめざして 共著 2005 エヌ・ティー・エス東京
In Recent Advances in Pearl Research 共著 2013 TERRAPUB
・Recent Advances in Pearl Research 共著 2013.01 TERRAPUB
・アコヤガイ生体成分のシワ抑制効果に関する研究 共著
・アコヤガイ真珠層タンパク質の化粧品素材への利用可能性に関する研究 共著
・アコヤガイ真珠層タンパク質の精製法の検討 共著
・アコヤガイ真珠層タンパク質の化粧品素材としての利用可能性 共著
・アコヤガイ貝殻を形成するバイオミネラリゼーションタンパク質から機能性化粧品素材の開発 単著
・真珠層のCa接着タンパク質および色素についての研究 共著


教員紹介の掲載内容の更新はこちらから(学内のみ)


三重大学教員紹介の内容について無断転用を禁じます