職名 准教授
氏名 みしま たかし
三島  隆
生年月  
所属 部局 生物資源学研究科附属施設
学科・専攻 附属紀伊・黒潮生命地域フィールドサイエンスセンター
講座 附帯施設農場
教育研究分野  
TEL 059-230-0044
FAX 059-230-1463
E-mail mishima.bio@ (末尾に mie-u.ac.jp を補ってください)
個人のホームページ https://wps.cc.mie-u.ac.jp/mishima/
学歴 三重大学教育学部小学校教員養成課程理科専攻 学士課程 (~1994年)
三重大学大学院生物資源学研究科 博士課程・博士後期課程 (~1999年) 卒業・修了
三重大学大学院生物資源学研究科 修士課程・博士前期課程 (~1996年) 卒業・修了
学位 1999.03 学術博士(三重大学) 三重大学
所属学会 日本農芸化学会 日本生物工学会 日本応用糖質科学会 農業情報学会 日本食品科学工学会
社会活動 高田高等学校
三重県立松阪高等学校
三重県立津高等学校
放送大学学園
職歴 1999.04~2004.03 三重大学生物資源学部附属教育研究施設 文部科学教官 助手
2004.04~2006.03 国立大学法人三重大学生物資源学部附属教育研究施設 教員 助手
2006.04~2007.03 国立大学法人三重大学生物資源学研究科 附属紀伊・黒潮生命地域フィールドサイエンスセンター附帯施設農場 教員 助手
2007.04~2009.03 国立大学法人三重大学大学院生物資源学研究科 附属紀伊・黒潮生命地域フィールドサイエンスセンター附帯施設農場 教員 助教
2009.04~2018.03 国立大学法人三重大学大学院地域イノベーション学研究科 教員 准教授
2018.04~ 国立大学法人三重大学大学院生物資源学研究科 教員 准教授
学術(芸術)賞 教員教育表彰 実験・実習部門,三重大学生物資源学部平成17年度前期
サゴヤシ学会発表奨励賞,奄美大島のソテツデンプンの特性
サゴヤシ学会発表奨励賞,北部ニューギニア沿岸部に生育するサゴヤシデンプンの特性
専門分野 食品化学
現在の研究課題 Dアミノ酸分析に関する研究 サゴヤシに関する研究 小豆に関する研究 米の成分に関する研究
担当科目 FSC体験演習 FS農場実習I~IV バイオ基礎特論・バイオイノベーション実践特論 共生環境学科フィールドサイエンス実習(地域保全工学) 共通セミナーD:土は生きている 教育ファーム 現代社会理解特殊講義 栽培学概論・実習(教育学部) 食品衛生学 生命機能化学実験実習6 生命機能化学特別研究Ⅰ 生命機能化学特論II 農業生産実習(共生環境学科環境情報システム工学講座)
主な業績等 Effects of degraded schizophyllans on regeneration of protoplast cells of Saccharomyces cerevisiae 共著 1995.10 Biosci. Biotech. Biochem. 59 2307-2308
The correlation between adhesion of schizophyllan to yeast glucan and its effect on regeneration of yeast protoplast 共著 1997.10 Carbohydr. Res. 298 117-121
Adhesion of polysaccharides for intact cells and protoplasts of Nicotiana tabacum BY-2 and its stimulative effect on protoplast growth 単著 1999.10 J. Biosci. Bioeng. 87 56-60
Correlation between Annealed Schizophyllan's Conformation Detected by Circular Dichroism and Physical and Physiological Activities. 共著 2000.01 ITE Lett. Batt. New Tech. Medicine, 1 956-961
β-グルカンの酵母及びタバコ培養細胞への特異的吸着とその生理的効果 共著 2001.03 三重大学生物資源学部紀要 24 75-97
β-結合型糖鎖の構造と生理活性との相関、β-(1,3)及び(1,4)グリカンの生物における役割 共著 2001.03 三重大学生物資源学部紀要 24 55-73
効果的な柿酢の製造法の検討と薬理活性についての基礎的研究 単著 2001.03 三重大学生物資源学部農場研究報告 11 9-14
Multiple tolerance of Rhodotorula glutinis R-1 to acid, aluminium ion and manganese ion, and its unusual ability to neutralizing acidic medium 共著 2001.10 J. Biosci. Bioeng. 92 366-371
活性炭を利用した溶液栽培廃液の浄化処理-硝酸体窒素定量分析法の検討- 共著 2002.03 三重大学生物資源学部農場研究報告 12 1-6
大豆含有糖鎖の特性と利用 共著 2002.03 三重大学生物資源学部農場研究報告 12 13-17
ミクロネシア連邦に自生するMetroxylon amicarumが産するデンプンの特性 共著 2003 三重大学フィールド研究・技術年報 1 19-24
古代米の品種改良とデンプンの分子構造に関する研究 共著 2003.03 三重大学生物資源学部農場研究報告 13 30-36
Some tools for agricultural education which display the database of Field Servers and legacy weather data loggers with MetBroker 共著 2004 AFITA/WCCA2004 828-833
附帯施設農場における情報ネットワークの利用について 単著 2004.03 三重大学フィールド研究・技術年報 4
Morphological Characteristics of Leaf Surface In Metroxylon Palms 共著 2005 The Eighth International Sago Symposium 12-12
グループウェア「La!cooda WIZ」の運用 単著 2005 三重大学フィールド研究・技術年報 2_3 39-45
Automated multi-term monitoring system for high quality mandarin orange productions 共著 2005.09 Proceedings of 7th International Symposium on Fruit, Nut, and Vegetable Production Engineering: Frutic05
Decontamination of Chlorate in Longan Plantation Soils by Bio-Stimulation with Molasses Amendment 共著 2005.10 Soil Sci. Plant Nutr. 51 583-588
Starches from different botanical sources I: contribution of amylopectin fine structure to thermal properties and enzyme digestibility 共著 2005.10 Carbohydr. Polym. 60 529-538
Starches from different botanical sources II:Contribution os starch structure to swelling and pasting properties 共著 2005.11 Carbohydr. Polym. 62 25-34
Structure of lintnerized starch is related to X-ray diffraction pattern and susceptibility to acid and enzyme hydrolysis of starch granules 共著 2005.12 Int. J. of Biol. Macromol. 37 115-121
かんきつ果皮給与が卵黄中のβ-クリプトキサンチン含量及び産卵性に及ぼす影響 共著 2006.03 日本家禽学会誌 43 37-45
Isolation and Identification of a Novel Yeast Fermenting Ethanol under Acidic Conditions 共著 2006.05 日本応用糖質科学会誌 Journal of Applied Glycoscience 53 111-113
Inexpensive Field Monitoring System with Field Server 共著 2006.11 AFITA2006
Na+ and K+ concentrations in different plant parts and physiological features of Metroxylon warburgii Becc. under salt stress.:塩ストレス下におけるMetroxylon warburgii Becc. の部位別N+・K+ 濃度および関連生理特性 共著 2007 Jpn. J. Trop. Agr. 51 160-168
ハタケシメジ熱水抽出物の安全生評価:Safety Evaluation of Hot-Water Extract of Hatakeshimeji (Lyophyllum decastes Sing) 共著 2007.03 日本食品科学工学会 54 133-137
サゴヤシデンプンに関する話題をまとめて 単著 2007.12 SAGO PALM 15 38-39
Absorption and distribution of Na+, Cl- and some other ions and physiological features of sago palm under salt stress. 共著 2008 Jpn. J. Trop. Agr. 52 17-26
Absorptionand distribution of Na+ and some ions in seedlings of Metroxylon vitiense H. Wendl. ex Benth. & Hook. f. under salt stress. 共著 2008 Trop. Agr. & Develop. 52 7-16
Physicochemical Properties of the Starchfrom Metroxylon Section Coelococcus in Oceania. 共著 2008 International Sago Symposium Proceeding
第9回国際サゴシンポジウム (The 9th International Sago Symposium)報告 共著 2008.10 日本作物学会紀事 77
Study on a New Preparation of D-glucose Rich Fraction from Various lignocelluloses through a Two-step Extraction with Sulfuric Acid 共著 2009.07 Journal of Applied Glycoscience 56 1-6
Study on Ethanol Fermentation Using D-Glucose Rich Fractions Obtained from Lignocelluloses by a Two-step Extraction with Sulfuric Acid and Issatchenkia orientaris MF121 共著 2009.07 Journal of Applied Glycoscience 56 7-12
“Nitrogen- neutral” relate to Using Sea-plant 共著 2010.10 International Workshop on Regional Innovation Studies
Production and Sales of the Ethanol for the Vehicle Fuel Using the Biomass in Mie Prefecture 共著 2010.10 International Workshop on Regional Innovation Studies
Regional Innovation through “Economic Gardening” :an observation on regional economic development policies of Littleton, Colorado and Ise, Japan 共著 2010.10 International Workshop on Regional Innovation Studies
Glucose made from Sago residue 共著 2011 Program Book the 10th International Sago Symposium 発行予定
Comparison of Chemical Composition Contents of Cherry Tomato Fruit grown under Water Stress 共著 2011.10 Proc. of The Second International Workshop on Regional Innovation Studies (IWRIS2011) 17-20
Research on How to Utilize Lesser Valued Frozen Blue Mackerel in Mie Prefecture 共著 2011.10 Proc. of The Second International Workshop on Regional Innovation Studies (IWRIS2011) 21-24
Freeze-thaw stability of starches from different botanical sources: Correlation with structural features 共著 2012 Carbohydrate Polymers 87 1275-1279
乾熱処理小麦澱粉の物理的特性 共著 2012 日本応用糖質科学 2 236-240
A comparative study of ethanol production by Issatchenkia orientalis strains under 4 stress conditions 共著 2012.01 Journal of Bioscience and Bioengineering 113 76-78
炭酸ナトリウム添加による凍結ゴマサバ肉の加熱ゲル形成能の向上 共著 2013.03 日本食品工学会誌 14 29-36
Physicochemical Properties of Starch from Kaga Lotus Rhizome 共著 2014.02 Journal of Applied Glycoscience 61 27-29
エクストルージョンクッキングによる米澱粉の構造変化 共著 2014.04 日本家政学会誌 65(8) 397-404
Lactobacillus delbruecki TUA4408L and its extracellular polysaccharides attenuate Enterotoxigenic Escherichia coli-induced inflammatory response in porcine intestinal epitheliocytes via Toll-like receptor-2 and 4 共著 2014.07 Molecular Nutrition and Food Research 10 2080-2093
Growth of Sago Palm Seedlings under Different Soil pH conditions:at the Experimental Farm in Kendari, Indonesia 共著 2014.09 Sago Palm 22 13-19
Zn(II) released from zinc oxide nano/micro particles suppresses vasculogenesis in human endothelial colony-forming cells 共著 2015.04 Toxicology Reports 2 692-701
乾熱処理小麦澱粉の分子構造的特性 共著 2016 日本食品科学工学会誌 63(8) 347-350
Changes in nutrient composition and in vitro ruminal fermentation of total mixed ration silage stored at different temperatures and periods 共著 2016.03 Journal of the Science of Food and Agriculture 96(4) 1175-1180
Adenosine isolated from Grifola gargal promotes glucose uptake via PI3K and AMPK signalling pathways in skeletal muscle cells 共著 2017 Journal of Functional Foods 33 268-277
Effects of different levels of vitamin E on lysozyme activity of Nile tilapia:ティラピアのリゾチーム活性に与えるビタミンEの効果 共著 2017 水産増殖 65(4) 339-346
Effects of Wet Milling Sago Pith Waste on Yield and Physical Properties of Sago Starch 共著 2017.04 International Journal of Engineering & Technology 17 1-6
Genomic characterization of Lactobacillus delbrueckii TUA4408L and evaluation of the antiviral activities of its extracellular polysaccharides in porcine intestinal epithelial cells 共著 2018.09 Front. Immunol. 9 2178-
Phylogenetic Study of Metroxylon Palms in Southeast Asia and Oceania Based on 5S nrDNA Spacer Sequence Data 共著 2019 SAGO PALM 26-2 37-43
微細藻 Rhodomonas sp.(Hf-1 株)の栄養価に与える培養水塩分の影響 共著 2019 水産増殖 67(3) 271-274
Primary screening of antioxidant activity, total polyphenol content, carotenoid content, and nutritional composition of 13 edible flowers from Japan 共著 2019.06 Preventive nutrition and food science 24(2) 171-178
Water Extract of Yamato Tachibana (Citrus tachibana) Induces Food Intake in Adult and Larval Zebrafish 共著 2019.12 Journal of Medicinal Food 23(1) 65-71
Determination of Anthocyanins and Antioxidants in ‘Titanbicus’ Edible Flowers In Vitro and In Vivo 共著 2020.04 Plant Foods for Human Nutrition 75 265-271
輸入羊肉との比較による国産羊肉の肉質評価 共著 2020.04 畜産技術 4 7-14
サゴヤシ 21世紀の資源植物 共著 2010.07 京都大学学術出版会
Sago Palm 共著 2018.01 Springer