職名 教授
氏名 やのたけお
矢野 竹男
生年月 1960.12
所属 部局 地域イノベーション学研究科
学科・専攻 バイオイノベーションユニット
講座  
教育研究分野  
TEL  
FAX  
E-mail t-yano@innov. (末尾に mie-u.ac.jp を補ってください)
個人のホームページ  
学歴 京都工芸繊維大学 学士課程 (~)
学位 1993.03 農学 東京農工大学大学院連合農学研究科
所属学会 日本食品化学学会 日本臨床化学会 生物試料分析科学会 日本食品衛生学会 日本食品工学会 日本地理学会 日本産業衛生学会
社会活動 一般社団法人 奥伊勢バイオサイエンスセンター
学校法人 愛知淑徳大学
学校法人 愛知淑徳大学,健康医療科学部
三重県雇用経済部,「三重おもてなし経営企業選」審査委員会
東海学園大学,健康栄養学部
日本食品化学学会
職歴 1987~2001 ㈱医学生物学研究所 主任研究員
2001~2005 北山ラベス㈱ 精製室長、細胞抗体センター長
2005~2009 オリエンタル酵母工業㈱ 主任研究職
学術(芸術)賞 Outstanding Paper Award,Outstanding Paper Award,The Second International IWRIS
Outstanding Paper Award,Outstanding Paper Award,The Second International IWRIS
Outstanding Paper Award,Outstanding Paper Award,2012.10,The Fourth International IWRIS
食品化学学会 第11回論文賞,第11回論文賞,2016.06,日本食品化学学会
食品化学学会 第13回論文賞,第13回論文賞,2018.05,日本食品化学学会
専門分野  
現在の研究課題 健康科学の基盤となる資源の探索・分析とその有効活用
担当科目 インターンシップ研修 Ⅰ プロジェクトマネジメント演習Ⅰ プロジェクトマネジメント演習Ⅱ 看護学特論 看護研究方法論 企業経営特論 地域イノベーション学演習 地域イノベーション学特論
主な業績等 汚泥再生処理センターにおけるPTFE平膜を用いる膜分離高負荷脱窒素処理 共著 2012.09 用水と廃水 54 53-61
High Loading Denitrification Treatment Process with Submerged PTFE Membrane Separation for Sludge Treatment Center 共著 2012.10 Proceedings of the Fourth International Workshop on Regional Innovation Studies (IWRIS2012) 2012 48-51
Applicable Case for Self Assessment Form to Spread Fundamental Values 共著 2012.10 Proceedings of the Fourth International Workshop on Regional Innovation Studies (IWRIS2012) 2012 56-59
炭酸ナトリウム添加による凍結ゴマサバ肉の加熱ゲル形成能の向上 共著 2013.03 日本食品工学会誌 14 29-36
汚泥再生処理センターにおけるPTFE平膜を用いる膜分離高負荷脱窒素処理 共著 2013.03 社会連携研究センター研究報告 20 67-72
みえ“食発地域イノベーション”創造拠点:産学官連携によるイノベーション創出の場 共著 2013.03 社会連携研究センター研究報告 20 139-143
PTFE平膜を用いる膜分離活性汚泥法におけるアンモニア性窒素の影響 共著 2013.10 用水と廃水 55 912-917
Local core companies’ role in regional innovation:— Development of the local brand of distilled spirit “SHISHU HAYATO” in Ise-Shima area — 共著 2013.10 Proceedings of the Fifth International Workshop on Regional Innovation Studies (IWRIS2013) 2013 4-7
キャベツに含まれるビタミンKおよびミネラルの部位別分布 共著 2014.02 社会連携研究センター研究報告 21 113-116
バイオ系若手人材育成のためのシンポジウムそして「奥伊勢フォラム」 共著 2014.02 社会連携研究センター研究報告 21 163-166
平成24年度地域研究支援部門活動報告 共著 2014.02 社会連携研究センター研究報告 21 187-188
Metabolomic approach using ultra-high performance liquid chromatography-mass spectrometry: Quantitative amino acid analysis and characterization of four species of marine fish, and a cuttlefish 共著 2014.07 Int J Anal Bio-Sci 2 77-86
A method for the detection of shrimp/prawn and crab DNAs to identify allergens in:dried seaweed products 共著 2015.04 Japanese Journal of Food Chemistry and Safety (JJFCS) 22 1-10
奥伊勢バイオサイエンスセンター(BSC)設立 共著 2015.03 社会連携研究センター研究報告 22 85-89
平成25年度地域研究支援部門活動報告 単著 2015.03 社会連携研究センター研究報告 22 121-122
コメ,キャベツ,タマネギおよびニンジンにける部位別ミネラル含量 共著 2015.02 日本土壌肥料学雑誌 86 114-119
干芋ならびに未利用表総武を活用した2種類の新規芋焼酎の開発とそれらの香気成分統制評価 共著 2015.06 日本食品工学会誌 16 133-143
Identification of target antigens of naturally occurring autoantibodies in cerebrospinal fluid 共著 2015.05 Journal of Proteomics 128 450-457
みえ“食発地域イノベーション”創造拠点:産学官連携によるイノベーション創出の場 単著 2015.07 FOOD Style 19 20-24
食品の新たな表示制度(食品表示制度)と機能性表示食品について 単著 2015.08 三重TLO技術情報クラブ会報 24 2-3
平成26年度地域研究支援部門活動報告 単著 2016.03 社会連携研究センター研究報告 23 101-103
奥伊勢バイオサイエンスセンター(BSC)活動状況(平成26年度) 共著 2016.03 社会連携研究センター研究報告 23 69-71
Ginger hexane extract suppresses RANKL-induced osteoclast differentiation 共著 2016.04 Biosci. Biotechnol. Biochem. 80 779-785
Development of analytical method for copper chlorophyll and sodium copper chlorophyllin in processed foods 共著 2016.08 Japanese Journal of Food Chemistry and Safety (JJFCS) 23 55-62
樹液から単離した香気生産野生酵母のビール香気特性および実用性の評価 共著 2016.06 日本食品工学会誌 17 59-69
The effects of baits and water temperature on taste components after storage of the Pacific oyster 共著 2016.10 Japanese Journal of Food Chemistry and Safety (JJFCS) 23 133-140
An IC-MS/MS Method for the Determination of 1-Hydroxyethylidene-1,1-diphosphonic Acid on Uncooked Foods Treated with Peracetic Acid–Based Sanitizers 共著 2016.12 Chem. Pharm. Bull. 23 1713-1719
奥伊勢バイオサイエンスセンター(BSC)活動状況(平成27年度) 共著 2017.03 社会連携研究センター研究報告 24 57-60
平成27年度地域研究支援部門活動報告 単著 2016.03 社会連携研究センター研究報告 24 99-101
過酢酸製剤処理された生鮮食品中のオクタン酸分析法の開発と輸入生鮮食品中のオクタン酸量の調査 共著 2017.05 日本食品化学会誌 24 25-31
Hexane extract of raw ginger enhances adipocyte differentiation through its PPARγ:ligand activity on 3T3-L1 preadipocytes 共著 2017.05 Japanese Journal of Food Chemistry and Safety 24 16-24
A harmonized immunoassay with liquid chromatography-mass spectrometry analysis in egg allergen determination 共著 2018.01 Analytical and Bioanalytical Chemistry 410 325-335
Quantification of Pork, Chicken and Beef by Using a Novel Reference Molecule 共著 2011.09 Biosci. Biotechnol. Biochem. 75 1639-1643
Specific Detection by the Polymerase Chain Reaction of Potentially Allergenic Salmonid Fish Residues in Processed Foods. 共著 2012.05 Biosci. Biotechnol. Biochem. 76 980-985
A Study of Regional Innovation: Shifting to the Endogenous Development Paradigm 共著 2010.10 Proc. of The Second International Workshop on Regional Innovation Studies (IWRIS2010), 2010 31-34
Production and Sales of the Ethanol for the Vehicle Fuel Using the Biomass in Mie Prefecture 共著 2010.10 Proc. of The Second International Workshop on Regional Innovation Studies (IWRIS2010) 2010 35-38
Nitrogen- neutral Relate to Using Sea-plant 共著 2010.10 Proc. of The Second International Workshop on Regional Innovation Studies (IWRIS2010) 2010 39-
Consideration of Tea Industrial Marketing by Product Innovation 共著 2011.10 Proc. of The Third IWRIS 2011 2011 13-16
Comparison of Chemical Composition Contents of Cherry Tomato Fruit grown under Water Stress 共著 2011.10 Proc. of The Third IWRIS 2011 2011 17-20
Research on How to Utilize Lesser Valued Frozen Blue Mackerel in Mie Prefecture 共著 2011.10 Proc. of The Third IWRIS 2011 2011 21-24
みえ“食発地域イノベーション”創造拠点:産学官連携によるイノベーション創出の場 共著 2012.08 食品と開発 47 62-64
根無し草の根づき場所 共著 2012.07 臨床化学 41 275-279
Specific Detection of Banana Residue in Processed Foods Using Polymerase Chain Reaction. 共著 2010.07 J. Agric. Food Chem. 58 8145-8151
Research on How to Utilize Valued Frosen Fish in Ise Shima 共著 2009.10 Proceedings of the First International Workshop on Regional Innovation Studies-Biomedical Engineering 75-78
Evalution Systems for the Effect of an Innovation for a Regional Community to Promote a Regional Innovation 共著 2009.10 Proceedings of the First International Workshop onRegional Innovation Studies-Biomedical Engineering 79-82
食品アレルゲン検査:健康危害防止における食品アレルゲン検査の意義 共著 2008.09 クリーンテクノロジー 18 7-10
Q熱コクシエラ抗体スクリーニング検査法の改良 共著 2007 J Veterinary Medicine 60 674-675
A Real-Time Quantitative PCR Detection Method for Pork, Chicken,Beef, Mutton, and Horseflesh in Food 共著 2007 Biosci Biotechnol Biochem 71 3131-3135
Detection of Walnut Residues in Processed Foods by Polymerase Chain Reaction. 共著 2007 Biosci Biotechnol Biochem 71 1793-1796
Species-specific expression of microsomal prostaglandin E synthase-1 and cyclooxygenases in male monkey reproductive organs. 共著 2004.10 Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 71 233-240
Rho-dependent agonist-induced spatio-temporal change in myosin phosphorylation in smooth muscle cells. 共著 2002.01 J Biol Chem. 277 725-734
Increased levels of tissue endostatin in human malignant gliomas. 共著 2002.09 Clin Cancer Res. 8 2933-2938
Dissociation of Bax from a Bcl-2/Bax heterodimer triggered by phosphorylation of serine 70 of Bcl-2. 共著 2001.12 J Biochem (Tokyo). 130 741-748
Lysophosphatidic acid enhances collagen gel contraction by hepatic stellate cells: association with rho-kinase. 共著 2000.10 Biochem Biophys Res Commun. 277 72-78
Effects of the regulatory light chain phosphorylation of myosin II on mitosis and cytokinesis of mammalian cells. 共著 2000.11 J Biol Chem. 275 34512-34520
Intramolecular masking of nuclear import signal on NF-AT4 by casein kinase I and MEKK1. 共著 1998.05 Cell 93 851-861
Myosin II activation promotes neurite retraction during the action of Rho and Rho-kinase 共著 1998.03 Genes Cells 3 177-188
Cytoskeletal rearrangements and transcriptional activation of c-fos serum response element by Rho-kinase. 共著 1997.10 J Biol Chem 272 25121-25127
Threonine 1342 in human topoisomerase IIalpha is phosphorylated throughout the cell cycle. 共著 1996.11 J Biol Chem 271 30077-30082
Keratin 8 phosphorylation in vitro by cAMP-dependent protein kinase occurs within the amino- and carboxyl-terminal end domains. 共著 1996.04 Biochem Biophys Res Commun 221 67-71
Mediation of the physiological response of platelets by interactions of spectrin and protein 4.1 with the cytoskeleton. 共著 1994.01 Biochem Biophys Res Commun 198 111-119
Investigation of antigenic determinants in thyroid peroxidase by synthesis of possible sequential peptides. 共著 1993.06 Osaka City Med J 39 57-66
クローズアップ実験法:リン酸化ペプチド抗体を用いたRIを使用しない高感度プロテインキナーゼアッセイ 共著 1993 実験医学 11 2573-2577
中間径繊維構造の調節 共著 1993 Mebio 10 33-40
リン酸化による中間径フィラメントの重合・脱重合の制御機構 共著 1992 細胞 24 40-44
Two different protein kinases act on a different time schedule as glial filament kinases during mitosis. 共著 1992.08 EMBO J 11 2895-2902
A monoclonal antibody to the phosphorylated form of glial fibrillary acidic protein: application to a non-radioactive method for measuring protein kinase activities. 共著 1991.03 Biochem Biophys Res Commun 175 1144-1151
Phosphorylation of keratin intermediate filaments by protein kinase C, by calmodulin-dependent protein kinase and by cAMP-dependent protein kinase. 共著 1991.04 Eur J Biochem 197 281-290
Specific localization of phosphointermediate filament protein in the constricted area of dividing cells. 共著 1991.02 J Biol Chem 266 3074-9
中間径フィラメントの生化学 共著 1990 BIOmedica 5 1113-1118
細胞骨格とリン酸化反応 共著 1990 BIOmedica 5 403-406
地域活性化に果たす地域中核企業の役割 -ビール製造への利用を目的とした香気生産野生酵母の香気特性および実用性評価に関する研究ー 共著 2019 GlobeEdit
バイオマニュアルUPシリーズ 分子生物学研究のためのタンパク実験法 共著 1998.10 羊土社
バイオマニュアルシリーズ7 分子生物学研究のためのタンパク実験法 共著 1994.07 羊土社
広川タンパク質化学6巻 細胞骨格と筋肉タンパク質 1993.05 広川書店