職名 教授
氏名 はしもとあつし
橋本  篤
生年月 1963.08
所属 部局 生物資源学研究科
学科・専攻 生物圏生命科学専攻
講座 生命機能化学
教育研究分野 食品生物情報工学
TEL 059-231-9603
FAX 059-231-9603
E-mail hasimoto@bio. (末尾に mie-u.ac.jp を補ってください)
個人のホームページ https://www.bio.mie-u.ac.jp/seimei/kinoh/bife/framepage.html
学歴 東京農工大学工学部化学工学科 学士課程 (1983年04月~1987年03月) 卒業・修了
東京農工大学大学院工学研究科博士課程物質生物工学専攻 博士課程・博士後期課程 (1989年04月~1992年03月) 卒業・修了
東京農工大学大学院工学研究科修士課程化学工学専攻 修士課程・博士前期課程 (1987年04月~1989年03月) 卒業・修了
学位 1992.03 博士(工学) 東京農工大学
1989.03 工学修士 東京農工大学
所属学会 化学工学会 日本食品工学会 日本食品科学工学会 生物工学会 農業食料工学会 農業情報学会 Asian Association for Agricultural Engineering 計測自動制御学会 照明学会 日本分光学会,日本調理科学界
社会活動 (一社)日本食品工学会・理事
(一社)照明学会・代議員・光源・照明システム分科会幹事
(公社)化学工学会・代議員・東海支部幹事
農業情報学会・評議員・編集委員
(公社)日本食品科学工学会・和文誌編集委員
(一社)ALFAE・運営委員
職歴 1992.04~1998.03 三重大学生物資源学部 助手
1998.04~2004.03 三重大学生物資源学部 助教授
2004.04~2006.03 三重大学生物資源学部 教授
2006.04~ 三重大学大学院生物資源学研究科 教授
学術(芸術)賞 遠赤外線協会 研究開発賞,2004.06
日本食品工学会 奨励賞,2005.07
SICE-ICCAS 2006 Best Paper Award,2006.10,SICE-ICCAS(計測自動制御学会・韓国計測自動制御学会)
CIGR Honorable Mention Paper Award,2012.12,国際農業工学会
日本食品工学会第20回大会優秀発表賞,2019.08,日本食品工学会
日本農芸化学会2020年度大会ポスター発表(優秀発表),2020.03,日本農芸化学会
日本農芸化学会2020年度大会トピックス賞,2020.03,日本農芸化学会
家政学会中部支部院生・学生発表奨励賞,2021.02,家政学会中部支部
Consolation Prize Best Paper Award (Food Engineering),2021.02,5th CAFEi2020 / 13rd Frutic 2020
専門分野 生物情報工学 食品工学 生物化学工学 農産機械学 農業情報工学
現在の研究課題 マルチバンド光センシング情報に基づいた植物体の栄養状態評価 光センシングとICTを活用した科学的農業に関する研究 食品・農産物の赤外線・通風乾燥機構に関する研究 食品モデルの真空凍結乾燥に関する基礎的研究 生物・食品プロセスにおける光センシングに関する研究 赤外分光計測法を応用した食味・香味の定量的評価 農作物・食品の色彩情報解析
担当科目 食品工学 食品生物情報工学演習 食品生物情報工学特論 生物化学工学
主な業績等 Effects of Assistance of Hot Air Convection on Infrared Drying Characteristics of Seasoned Instant Noodles Coated with Sauce 共著 2014.09 International Agricultural Engineering Journal 23(3) 22-30
赤外分光法を用いた懸濁植物細胞の糖代謝挙動の把握 共著 2014.09 照明学会誌 98(9) 512-515
Strawberry Cultivar Identification and Quality Evaluation on the Basis of Multiple Fruit Appearance Features 共著 2015.01 Computers and Electronics in Agriculture 110 233-240
Quantitative Surface Color Measurement of Tomato Fruit Using Illuminating Spectral Information of Natural Lighting 共著 2015.05 Chemical Engineering Transactions 44 163-168
Effective Application of ICT in Food and Agricultural Sector - Optical Sensing is Mainly Described - 共著 2015.09 IEICE TRANSACTIONS on Communications E89-B 1741-1748
赤外線乾燥の原理と食品乾燥への応用 共著 2015.09 化学工学 79 673-675
Quantitative Color Evaluation of Digital Images Based on Illuminating Spectral Information 共著 2015.12 International Journal of Sustainable Agricultural Management and Informatics 1 358-369
Spectral Features Characterizing Rice Wine “Sake” Variety Using Mid-Infrared Spectroscopy 共著 2015.12 Japan Journal of Food Engineering 16 279-288
Color calibration for the Japanese Skin Image Acquired under Various Lighting Conditions: a Key Step for Simple, Rapid and Quantitative Color Evaluation of the Pressure Ulcer Using a Digital Camera 共著 2016.06 Journal of Light & Visual Environment 40 10-19
Color Calibration of Images Acquired under Artificial Lighting Conditions Based on Illuminating Spectral Information and Geometrical Relationships 共著 2016.06 Proceedings of WCCA-AFITA 2016 SS3
Quantitative Color Evaluation under Sunlight Using Open Platform Camera and Mini-Spectrometer 共著 2016.06 Proceedings of International Conference of Agricultural Engineering 561
植物フェノタイピングのための光センシング技術 2016.07 農業食料工学会誌 78 274-278
Characteristics of Combined Vacuum Freeze Drying and High Frequency Dielectric Heating of a Food Model 共著 2016.08 Proceedings of 20th International Drying Symposium C-4-5-
Evaluation of Radiative Power Absorbed by Wet Porous Materials during Infrared Drying 共著 2016.08 Proceedings of 20th International Drying Symposium P1-36-
農業・食品分野における表現型計測への光放射応用 共著 2016.11 照明学会誌 100 497-501
Color Evaluation of Images Acquired Using Open Platform Camera and Mini-Spectrometer under Natural Lighting Conditions 共著 2017.02 proceedings of 10th FRUTIC Symposium
ブドウ栽培現場での農業IoTベースの栽培指標による栽培者支援 共著 2017.03 農業情報研究 26 11-25
Mid-Infrared Spectroscopic Analysis of Saccharides in Aqueous Solutions with Sodium Chloride 2017.04 Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 81 735-742
Wireless Sensor Network for Growth Environment Measurement and Multi-band Optical Sensing to Diagnose Tree Vigor 共著 2017.04 Sensors 17
赤外分光情報に基づいた嗜好飲料のスペクトル特性把握 共著 2017.06 日本醸造協会誌 113 133-141
農業・食品加工分野における赤外分光計測とその応用 共著 2017.06 光アライアンス 28 21-24
Color Evaluation of Images Acquired Using Open Platform Camera and Mini-Spectrometer under Natural Lighting Conditions 共著 2017.08 Food Packaging and Shelf Life 14 26-33
Development of Simple Optical Sensor for Measurement of Sugar Content using Bent Optical Fiber, Light Emitting Diode and Photo Diode 共著 2018.03 Journal of Light & Visual Environment 41 12-21
農業生産・食品加工プロセスにおける光センシングと電磁波利用 共著 2018.06 化学工学 82 303-306
Cultivation Management of VINE Trees Using Multiband Optical Sensing 共著 2018.10 AFITA/WCCA 2018 Proceedings 1 355-357
Quantitative Measurement Method of Plural Chemical Elements in Fresh Leaves Using Portable X-ray Fluorescent Spectrometer 共著 2018.10 AFITA/WCCA 2018 Proceedings 1 343-345
嗜好飲料のpHおよび温度の影響を考慮した赤外分光吸収特性の把握 共著 2019.02 日本赤外線学会誌 28 6-12
Evaluation of freshness of lettuce using multi-spectroscopic sensing and machine learning 共著 2020.07 Journal of Applied Botany and Food Quality 93 136-148
Development of Multiband Optical Sensing Method for Phenotyping of Tomatoes in Cultivation Site 共著 2020.12 Food Research 4 132-137
Evaluation of Salt Influence on Sugar Consumption by Suspension Cells Based on Spectroscopic Analysis 共著 2013.12 Journal of Analytical Methods in Chemistry 2013
生活環境基盤・評価への赤外放射応用 動向と展望 単著 2013.12 照明学会誌 97 743-744
圃場作物の品質関連情報の取得を目指した光センシング 共著 2013.08 計測と制御 52 702-707
Quantitative Color Appearance Evaluation of Agricultural Products Based on Natural Lighting Information 共著 2013.06 Proceedings of EFITA/WCCA/CIGR VII 2013 Joint Conference C0258-C0258
味見ができるロボットの開発 共著 2013.06 日本バーチャルリアリティ学会誌 18 88-92
Cure Characteristics of Bioplastic Prepolymer on Industrial Manufacturing 共著 2012.11 Journal of Chemical Engineering of Japan 45 924-930
Infrared Drying Characteristics of Seasoned Instant Noodles Coated with Sauce 2012.11 Proceedings of 18th International Drying Symposium (IDS 2012) 1 P67-P67
Simple and Rapid Measurement of Nitrate Nitrogen Content in Plant Using Mid-Infrared Spectroscopic Method 共著 2012.09 Proceedings of 8th Asian Conference for Information Technology in Agriculture (AFITA/WCCA 2012) 1 (20)-4-(20)-4
Sugar Uptake Analysis of Suspension Arabidopsis, Tobacco, and Rice Cells in Various Media Using an FT-IR/ATR Method 共著 2012.08 Bioprocess and Biosystems Engineering 35 18-23
A Wireless Sensor Network for Precise Soil Water Management in an Orchard 共著 2012.07 Proceedings of International Conference of Agricultural Engineering (CIGR-AgEng2012) 1 C1955-C1955
Quantitative Color Appearance Evaluation Based on Spectral Information of Natural Lighting 共著 2012.07 Proceedings of International Conference of Agricultural Engineering (CIGR-AgEng2012) 1 C1967-C1967
Quantitative Evaluation of Surface Color of Tomato Fruits Cultivated in Remote Farm Using Digital Camera Images 共著 2012.01 SICE Journal of Control, Measurement, and System Integration 5 18-23
Influences of pH and Temperature on Infrared Spectroscopic Features of Brewed Coffee 共著 2011.12 Procedia Food Science 1 1132-1138
CBIR手法を用いた色彩画像解析システムの構築 共著 2011.12 農業情報研究 20 139-147
高品質ミカン生産を目的とするセンサーネットワークを利用した圃場環境計測 共著 2011.10 農業情報研究 20 110-121
植物育成状態の光センシングの応用 共著 2011.04 照明学会誌 95 216-222
バイオプラスチックプレポリマーの熱硬化挙動 共著 2011.01 応用糖質科学 1 76-85
中赤外分光計測の適用 単著 2010.12 照明学会誌 94 795-800
Infrared spectral feature of plant-cell culture media 共著 2010.12 Near Infrared Spectroscopy: Proceedings of the 14th International Conference of Near Infrared Spectroscopy 1 1141-1145
Appearance Evaluation of Agricultural Products Image Based on Spectral Information of Lighting 共著 2010.08 Proceedings of SICE Annual Conference 2010 1 2447-2450
熱硬化性バイオプラスチックのプレポリマーにおける常温安定性 共著 2010.04 Journal of Applied Glycoscience 57 95-103
光センシングによる感性計測 オプティカル・タン 単著 2009.11 感性工学 9 17-21
FT-IR/ATR法によるコーヒー飲料の赤外分光特性抽出と主要複数成分の同時定量 共著 2009.09 照明学会誌 93 501-509
Drying Characteristics of Porous Material Containing Sucrose / NaCl Aqueous Solution at Wide Range of Steam Partial Pressures 共著 2009.09 Journal of the Japanese Society for Experimental Mechanics 9 48-53
Applications of Infrared Spectroscopy to Biochemical, Food and Agricultural Process 共著 2008.09 Applied Spectroscopy Review 43 389-415
Analysis of Kinetic Uptake Phenomena of Monosaccharide and Disaccharide by Suspension TBY-2 Cells Using an FT-IR/ATR Method 共著 2007.11 Bioprocess and Biosystems Engineering 30 457-468
X-Ray Fluorescent and Mid-Infrared Spectroscopic Measurements of Vigor Information of Tomato Plant 共著 2007.09 Proceedings of SICE Annual Conference 2007 220-223
Tasting Robot with an Optical Tongue: Real Time Examining and Advice Giving on Food and Drink 共著 2007.06 HCII 2007 Part I 950-957
An Integrated Field Monitoring System for Sustainable and High-Quality Production of Agricultural Products Based on BIX Concept with Field Server 共著 2007.01 Proceedings of The 2007 International Symposium on Applications and the Internet
X-Ray Fluorescent and Mid-Infrared Spectroscopic Analysis of Tomato Leaves 共著 2006.10 SICE-ICASE International Joint Conference 2006 3559-3562
農業および環境分野におけるIRイメージング 共著 2006.06 ぶんせき 2006 262-264
食品加工プロセスにおける赤外線利用技術の開発 単著 2006.06 日本食品工学会誌 7 61-73
X-Ray Fluorescent and Mid-Infrared Spectroscopic Measurement of Leaf Model 共著 2005.07 Proceedings of EFITA/WCCA 2005 Joint Conference 252-259
Influences of Monosaccharides and Its Glycosidic Linkage on Infrared Spectral Characteristics of Disaccharides in Aqueous Solutions 共著 2005.06 Applied Spectroscopy 59 885-892
Mid-Infrared Spectroscopic Characteristics of Glycine in Aqueous Solution 共著 2005.05 Proceedings of 7th Asia-Pacific Conference of Biochemical Engineering
Simple and Rapid Determination of Metabolite Content in Plant Cell Culture Medium Using an FT-IR/ATR Method 単著 2005.04 Bioprocess and Biosystems Engineering 27 115-123
MIR Spectroscopic Analysis on Sugar Metabolic and Ethanol Productive Kinetics of Suspension TBY-2 and Rice Cells Pre-Cultured in Various Media 共著 2005.04 Bioprocess and Biosystems Engineering 27 125-133
Mid-Infrared Spectroscopic Monitoring of Enzyme Reaction Associating with Ionic Dissociative Metabolites 共著 2005.03 Computer Applications in Biotechnology 2004 375-380
A Method of Making Digital Fruit Color Charts for Cultivation Management and Quality Control 共著 2004.12 Journal of Food, Agriculture and Environment 2 160-166
A Comparison of the Hydrolysis of Sweet Potato Starch with β-Amylase and Infrared Radiation Allows Prediction of Reducing Sugar Production 共著 2004.11 International Journal of Food Science and Technology 39 967-974
Infrared Spectroscopic Analysis of Saccharides in Aqueous Solutions with Alkaline Metal Salts 共著 2004.10 Proceedings of 10th Asian Pacific Confederation of Chemical Engineering Conference
X-Ray Fluorescent Spectroscopic Analysis of Tomato Leaf 共著 2004.08 Proceedings of AFITA/WCCA2004 Joint Congress on IT in Agriculture 874-879
Mid-Infrared Spectroscopic Quantification of Ionic Dissociative Metabolites Based on Three Spectral Extraction Methods 共著 2004.03 Japan Journal of Food Engineering 5 23-31
Water Sorption Analysis on Vegetables Using Modified Dubinin-Astakhov Parameters 共著 2004.01 Drying Technology 22 225-236
Mid-Infrared Spectroscopic Measurement of Ionic Dissociative Materials in Metabolic Pathway 共著 2003.12 Applied Spectroscopy 57 1510-1516
生理的リン酸緩衝液中に浮遊する細菌の殺菌に及ぼす遠赤外線の影響 共著 1991.05 化学工学論文集 17 627-633
遠赤外線照射された湿潤粉体層の恒率乾燥速度 共著 1991.02 日本食品工業学会誌 38 136-143
サツマイモ内における赤外線エネルギーの浸透性 共著 1990.11 日本食品工業学会誌 37 887-893
Physical and Biological Properties of Agricultural Products 共著 2014.02 Kyoto University Press
新スマート農業-進化する農業情報利用- 共著 2019.05 農業情報統計出版
農業食料工学ハンドブック 共著 2020.04 コロナ社
続・使ってみよう!この技術 共著 2020.08 日本食品工学会
食品製造に役立つ食品工学事典 共著 2020.12 恒星社厚生閣
植物工場生産システムと流通技術の最前線 共著 2013.04 エヌ・ティー・エス
Wireless Sensor Networks and Ecological Monitoring, Series: Smart Sensors, Measurement and Instrumentation 3 共著 2013.02 Springer-Verlag
分離技術シリーズ27 実用乾燥技術集覧 単著or編著 2013.01 分離技術会
農産物性科学 共著 2010.10 コロナ社
Optical Monitoring of Fresh and Processed Agricultural Crops 共著 2008.10 CRC Press
超五感センサの開発最前線 共著 2005.11 エヌ・ティー・エス
新農業情報工学―21世紀のパースペクティブ― 共著 2004.08 養賢堂
食品の非破壊計測ハンドブック 共著 2003.05 サイエンスフォーラム
バイオプロセスエンジニアリン 共著 2002.11 シーエムシー出版
最近の化学工学52 乾燥工学の進展 共著 2000.11 化学工業社
国際食品製造データ集 共著 1999.04 産業調査会
遠赤外線セラミックスの高度利用 共著 1996.08 アイピーシー
殺菌・除菌実用便覧 共著 1996.06 サイエンスフォーラム
新版・食品工業総合事典 単著or編著 1993.04 光琳
新しい乾燥技術の実際 共著 1991.11 技術情報協会